Kindertandheelkunde

Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist bezoeken?

Met de verzorging van het gebit kun je niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf het eerste babytandje is het van belang om goed te poetsen. Bij kinderen gebeurt er immers een hoop in hun mond: doorkomende melktanden, wisselende tanden en misschien wel een beugel. Onaangename problemen zoals tandpijn, kiespijn, gaatjes of tanderosie wil je natuurlijk niet voor je kind. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kan die problemen voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

kindertandheelkunde schoonhoven

Poetstips voor de allerkleinsten

Een mondhygiënist kan kinderen van jongs af aan helpen hun mond gezond te houden. Om ze te laten wennen aan de verschillende handelingen, kan de mondhygiënist bijvoorbeeld samen met je kind met een spiegeltje tandjes tellen. Daarnaast geeft de mondhygiënist informatie over een gezond kindergebit en concrete poetstips om gaatjes, ontstoken tandvlees, tanderosie en een slechte adem te voorkomen. Ook kan een mondhygiënist adviseren en helpen bij glazuurafwijkingen zoals kaaskiezen of fluorose. Niet onbelangrijk: kinderen leren door deze bezoekjes bovendien wennen aan gebitsonderzoeken en dat ze niet bang hoeven te zijn voor wat er in hun mond gebeurt.

Het tienergebit

Als je kind een beugel heeft, komt daar een hoop extra verzorging bij kijken. Poetsen met een gewone tandenborstel wordt ineens lastig door alle kleine hoekjes en kiertjes, blokjes en draadjes. Een mondhygiënist kan je kind begeleiden bij het goed doorkomen van de beugeltijd. Bijvoorbeeld door het oefenen met goed poetsen, het geven van poetsinstructies en ragen langs de slotjes met een rager die hier het beste past.
In de pubertijd verandert er daarnaast van alles in het leven van de tiener. Meer en meer zelfstandig, naar de middelbare school, hormonen die een rol gaan spelen, een andere dagstructuur en andere eetgewoonten. Allemaal situaties die van belang zijn om mee te nemen in de adviezen om een leven lang een gezonde mond te behouden.

Dus waarom zou je het eigenlijk níét doen...? Het kost niets, er is geen verwijzing nodig, en je kind leert hoe het zijn gebit goed schoon kan houden. Daar heeft het zijn hele leven baat bij!